0.00

Extra Vierge olijfolie

Waar let ik op bij het kopen van olijfolie? Hoe weet ik of ik olijfolie van rijpe olijven koop? Is olijfolie gezond? Ik heb wel eens gehoord dat mensen olijfolie in de haren doen, is dat goed voor het haar? Bij Olijfje krijgt wel eens een kritische of gekke vraag omtrent olijfolie. Wilt u ook meer weten over uw product? Lees dan snel verder.

Hoeveel olijfolie haal je uit een kilo olijven?

Hoeveel olijven zitten er in een fles olijflie? Gemiddels 20 liter olijfolie per 100 kg olijven. Aan één olijfboom zit gemiddeld 25 kg olijven wat betekent dat je gemiddeld 4 a 5 liter olijfolie overhoudt per olijfboom. Een olijfboom staat dan weer gelijk aan minimaal 8 a 10 flessen olijfolie van 500 ml. Dit is uiteraard een ruwe schatting onderhevig aan het weer, het soort olijven, het moment van oogsten en de temperatuur tijdens de persing.

Extra Vierge Olijfolie, wat is dat?

Hoe eerder geperst, des te hoger de kwaliteit van de olijfolie, en hoe minder je het wilt bewerken. Extra Vierge olijfolie is gemaakt van de 1e persing van de olijven. Deze olijven worden na het oogsten direct geperst. Deze olijfoliën hebben een verse smaak. Als je dus een een fles extra vergine olijfolie uit de kast pakt, gebruik hem dan puur, als topping op pasta, geroosterd vlees, soepen, salades of om brood in te dippen.

Extra Vierge olijfolie

Extra vierge is een aanduiding voor de beste kwaliteit olijfolie die niet behandeld is na de eerste persing. Olijfolie gemaakt van de beste olijven met de laagste zuurgraad waardoor deze niet behandeld hoeft te worden.

Olijfolie wordt als een gezond voedingsbestanddeel beschouwd om twee redenen. De olie is rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en het bevat stoffen, zoals anti-oxidanten, die lichaamscellen beschermen tegen veroudering.

Bewaren van olijfolie

Olijfolie moet, als het even kan, donker bewaard worden, maar niet per se koel maar zeer beslist niet te warm. Mocht de olijfolie op een koele plaats bewaard zijn en mogelijk wat gestold zijn, behoudt het zijn kwaliteit als hij weer langzaam op temperatuur gebracht wordt.

Een verhitte olijfolie verliest echter snel zijn kwaliteit. Een extra vierge olijfolie kan haar ‘maagdelijkheid’ verliezen.

Fabeltjes en verhaaltjes over dat olie na 18 maanden haar smaak gaat verliezen zijn onzin. Elke olie wordt uiteindelijk ranzig (oxidatie) wanneer deze in warme lichte kamers bewaard zijn.  Sommige olijfolies verliezen na 6 maanden al hun smaak en geur. Een warme opslagplaats is funest voor olijfolie.

Bedrijfsgegevens

Bij Olijfje
Eibergsestraat 183
7481HJ Haaksbergen

info@bijolijfje.nl
Telefonisch tussen 9.30 – 16.30
053-4787118

KvK: 55958362
BTW nr: NL 171663406B02